ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ
http://www.mikrosapoplous.gr/texts1.htm

Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός: Άγγελος Περδικούρης
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 2001
Τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Ελληνική ψηφιακή βιβλιοθήκη που συγκεντρώνει αρκετές πρωτογενείς πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και νεοελληνικές αποδόσεις (λ.χ. την Ιλιάδα στις μεταφράσεις Πάλλη και Ι. Πολυλά και την Οδύσσεια σε μετάφραση Α. Εφταλιώτη, τραγωδίες, λυρικά ποιήματα κ.ά.). Παρέχει, επίσης, πληροφορίες για το ελληνικό πολυτονικό σύστημα και δυνατότητα μεταφόρτωσης γραμματοσειρών. Εντάσσεται στον ευρύτερο δικτυακό κόμβο ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ, που περιλαμβάνει κείμενα και της νεοελληνικής γραμματείας.
❐Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται ειδικά στην Ιλιάδα (http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/), με το αρχαίο κείμενο και παράλληλη μετάφραση (του Ι. Πολυλά) αλλά και κάποια σχόλια, ενώ χρήσιμος είναι ο συνοδευτικός αναλυτικός πίνακας περιεχομένων των ραψωδιών. Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει επιπλέον μια συλλογή εικόνων έργων τέχνης (κυρίως αγγειογραφειών) με ιλιαδικό θέμα αλλά και τα ανάλογα καβαφικά ποιήματα, ένα παιχνίδι γνώσεων, αρχαίες πηγές για τον τρωικό πόλεμο κ.ά.


ΘΕΟΓΟΝΙΑ. ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ
http://www.theogonia.gr/index.htm

Κατάταξη: Δικτυακός κόμβος για την αρχαία ελληνική μυθολογία
Δημιουργός: Αλκιβιάδης Μιχάλης Κωνσταντόπουλος
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Φοιτητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική
Χρόνος δημιουργίας: 2005 (πιθανώς)
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Βάση δεδομένων για τον αρχαίο κόσμο, με έμφαση στη θρησκεία και τη μυθολογία. Αποτελεί μια χρήσιμη εισαγωγή στις κοσμογονικές, θεογονικές και ανθρωπογονικές απόψεις των αρχαίων Ελλήνων, όπως αποτυπώνονται στα έπη και σε άλλες αρχαίες πηγές. Προσφέρει εισαγωγικά στοιχεία και αναλυτικά αλφαβητικά ευρετήρια για τους θεούς, τα μυθικά όντα και τους ήρωες της μυθολογίας, για το αττικό ημερολόγιο, τις γιορτές και τους τύπους λατρείας (θυσία, προσευχή, σπονδές, χοές κλπ.), ενώ ανθολογεί μύθους με θέμα τις μεταμορφώσεις.
❐Παρέχει τη δυνατότητα μεταφόρτωσης στον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη αρχαίων πηγών (πλήρη κείμενα) για κοσμογονικούς και θεογονικούς μύθους, όπως την Ιλιάδα του Ομήρου, τη Θεογονία του Ησιόδου και τη Βιβλιοθήκη του Ψευδο-Απολλόδωρου, τους ορφικούς ύμνους και κείμενα της ύστερης αρχαιότητας.


ΕΥΡΥΠΥΛΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
http://portal.lib.uoa.gr/elrwa/

Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας) με τη συνδρομή του Υπολογιστικού Κέντρου Βιβλιοθηκών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του έργου του Β' ΕΠΕΑΕΚ
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική
Χρόνος δημιουργίας: 2006 (πιθανώς)
Τελευταία ανανέωση: Ανανεώνεται συνεχώς
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Θεματική πύλη για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, που καλύπτει χρονικά το διάστημα περίπου από το 3000 π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Σκοπός της είναι να παρέχει επιστημονική ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με δραστηριότητες που αφορούν στις αρχαιογνωστικές επιστήμες, με έμφαση στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων (συνέδρια, σεμινάρια, ανασκαφές, εκδόσεις, κ.ά.). Οι θεματικές ενότητες αφορούν τα πεδία αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία και γλώσσα, αρχαιολογία, ιστορία, φιλοσοφία, θέατρο, μουσική, θρησκεία και περιέχουν ειδήσεις, ανακοινώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα άρθρα.
Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ενότητα "Σύνδεσμοι", όπου καταγράφονται (σε 24 θεματικές κατηγορίες) και αξιολογούνται με σύντομη παρουσίαση επιλεγμένοι ελληνόγλωσσοι δικτυακοί τόποι, χρήσιμοι για την αρχαιογνωστική εκπαίδευση και έρευνα.
❐Δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης στο σύνολο του υλικού με μια ή περισσότερες λέξεις ή με φράση.


PERSEUS DIGITAL LIBRARY
http://www.perseus.tufts.edu/

Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός: Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tufts. Υπεύθυνος: Gregory Grane (Καθηγητής, Department of Classics, Tufts University)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1995
Τελευταία ανανέωση: Φεβρουάριος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη
Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ψηφιακές βιβλιοθήκες με πλούσιο και αξιόλογο υλικό, πρωτογενές (συλλογές του προγράμματος) και δευτερογενές (ξένες συλλογές). Περιέχει συλλογές εικόνων σχετικά με την αρχαία ελληνική ιστορία, αρχαιολογία και τέχνη, μια πλουσιότατη συλλογή αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων με μεταφράσεις και σχόλια, εργαλεία μορφολογικής ανάλυσης των κειμένων, γραμματικές και λεξικά της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας (συμπεριλαμβανομένου του λεξικού Liddell-Scott-Jones), έργα εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου και τη συλλογή παπύρων του Duke. Διαθέτει, επιπλέον, διαδραστικούς γεωγραφικούς άτλαντες (καθώς και ένα εργαλείο δημιουργίας χαρτών "Perseus Atlas" ), μια χρονολογική επισκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της αρχαίας Eλλάδας από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι τον M. Aλέξανδρο και δύο ψηφιακές εκθέσεις με θέμα τους ολυμπιακούς αγώνες και τον Ηρακλή. Σημαντική καινοτομία της νέας έκδοσης 4.0 αποτελεί η ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα και του περιεχομένου της νέας έκδοσης: ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφορτώσει το σύνολο του ψηφιακού προγράμματος στον προσωπικό του υπολογιστή, σύμφωνα με την άδεια ανοιχτού λογισμικού. Αυτό επιτρέπει, σε χρήστες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις, τη διαχείριση και την αλλαγή του κώδικα, την επιλεκτική μεταφόρτωση μεμονωμένων κειμένων ή συλλογών, και τη διάθεσή του περιεχομένου μέσω διαφορετικών συστημάτων, ενώ λύνεται και το πρόβλημα των δυσχερειών πρόσβασης λόγω αυξημένης ζήτησης.
❐Αν και το κυρίως περιεχόμενο αφορά την κλασική αρχαιότητα, ο επισκέπτης θα βρει επίσης ψηφιακό υλικό για την Αναγέννηση, την πόλη του Λονδίνου και την ιστορία της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου Tufts.
❐Σε ειδική ενότητα δίνονται πληροφορίες στον χρήστη για την ανάγνωση των πολυτονικών ιστοσελίδων και παρέχονται σύνδεσμοι για τη μεταφόρτωση πολυτονικών γραμματοσειρών.
❐Επιμέρους παρουσιάσεις των γλωσσικών εργαλείων βλ. στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Λεξικά-Εγχειρίδια".
❐ Το σύνολο των κειμένων διατίθεται και στον δικτυακό τόπο του προγράμματος Perseus under Philologic, όπου ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν διαφορετικό μηχανισμό αναζήτησης και εξελιγμένα εργαλεία μορφολογικής ανάλυσης.
(Από την Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα)