ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΠΟΛΕΜΩΝΟΣ ΣΟΦΙΣΤΟΥ
Διεύθυνση : http://polemon.ime.gr/
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει σε συνέχειες την ιστορία του Αντωνίου Πολέμωνος σοφιστού, που έζησε στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στο τέλος του 1ου μ.Χ αιώνα

Περιεχόμενο

Η διήγηση γίνεται στο πρώτο πρόσωπο. Ο ρήτορας βρίσκεται θαμμένος ζωντανός στον τάφο του και περιμένοντας το θάνατό του. Η διήγηση της ζωής του ξεκινά από τη γέννησή του. Αναφέρεται στις σπουδές του, στη γνωριμία του με τον αυτοκράτορα Αδριανό, την φήμη και τις τιμές που απέκτησε ως ρήτορας, την επώδυνη αρρώστια του και τις συνέπειές της και το τέλος που ο ίδιος επέλεξε.
Παρακολουθώντας τα 8 επεισόδια της ιστορίας με τις υποενότητές τους γνωρίζουμε γεγονότα και στοιχεία της κοινωνίας, της πολιτικής, της οικονομίας, της θρησκείας και του πολιτισμού της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας της εποχής εκείνης.

Σχέση με το πρόγραμμα Σπουδών

Επειδή το βασικό κείμενο συνοδεύουν σύνδεσμοι με πληροφοριακό υλικό για πρόσωπα και γεγονότα της εποχής, φωτογραφίες, εποπτικά χρονολόγια αλλά και εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορεί ο διδάσκων να το χρησιμοποιήσει στη διδασκαλία μετά την ολοκλήρωση του ΚΕΦ. 3 από το ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ « Οι αυτοκρατορικοί χρόνοι» στη Β Γυμνασίου, για να γνωρίσουν οι μαθητές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, να απαντήσουν σε ερωτήσεις συμβάλλοντας με τις απαντήσεις τους στη δημιουργία δικής τους ιστορίας.
Τρόπος πλοήγησης:
Στην αρχική σελίδα του προγράμματος επιλέγετε ελληνική έκδοση. Στη νέα οθόνη που εμφανίζεται διαβάζετε την περίληψη της ιστορίας και κάντε κλικ στο πλήκτρο Ιστορία για να εμφανιστεί η οθόνη με τα επεισόδια της ιστορίας.
Περνώντας τον κέρσορα πάνω από κάθε επεισόδιο διαβάζετε αρχικά την περίληψη του επεισοδίου. Κάνοντας κλικ ανοίγει η οθόνη του αντίστοιχου επεισοδίου. Για να ξετυλίξετε όλο το κείμενο κάντε κλικ στα βέλη που βρίσκονται κάτω δεξιά του.
Στο κάτω μέρος της οθόνης υπάρχει μπάρα με τις οι ακόλουθες επιλογές: «Ιστορικά συνοδευτικά κείμενα και βιβλιογραφία», «επεξηγήσεις λέξεων και όρων», «γεγονότα σταθμοί της περιόδου», «παίξε και κέρδισε», «ας γνωριστούμε», «τυπώστε το επεισόδιο» .
Δεν είναι εύκολο ο χρήστης να επιστρέψει σε προηγούμενες οθόνες Οδηγίες πλοήγησης ή χάρτες με την πορεία του χρήστη δεν υπάρχουν, τα σύμβολα όμως που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά κατατοπιστικά.
Ενδεικτικός τρόπος ένταξής του στο μάθημα: Ολοκληρώνοντας το τρίτο κεφάλαιο του Πρώτου Μέρους, μπορεί να αφιερωθεί μια ώρα για να γνωρίσουν οι μαθητές τον καθημερινό τρόπο ζωής την εποχή εκείνη, αφού ήδη έχουν γνωρίσει τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που τη διαμόρφωσαν.
Όλοι οι μαθητές θα βλέπουν, χωρισμένοι σε ομάδες, την ιστορία του ρήτορα Πολέμωνα. Κάθε ομάδα όμως θα απαντά σε ερωτήσεις διαφορετικές τις οποίες θα συλλέγει από όλα τα επεισόδια της ιστορίας και θα αφορούν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής.
Το τελευταίο τέταρτο της διδακτικής ώρας κάθε ομάδα θα ανακοινώσει τις πληροφορίες που της ζητήθηκαν.Θεόδωρος: Στα βήματα ενός μοναχού το 10ου αιώνα στο Βυζάντιο

Διεύθυνση : Http://theodoros.ime.gr
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει σε συνέχειες μια αλληλεπιδραστική ιστορία ενός μοναχού του 10ου αιώνα στο Βυζάντιο.

Περιεχόμενο

Ο μοναχός Θεόδωρος αφηγείται την ιστορία του στο νεαρό ανιψιό του. Μαζί του μεταφερόμαστε στην εποχή που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος και ταξιδεύουμε από την Κωνσταντινούπολη ως τη Σπάρτη, το Ναύπλιο, το Άργος, την Κόρινθο, την Αθήνα και τη Θήβα.. Παρακολουθώντας τα 22 επεισόδια της ιστορίας, ανακαλύπτουμε γεγονότα και στοιχεία της κοινωνίας, της πολιτικής, της οικονομίας, της θρησκείας και του πολιτισμού του βυζαντινού κράτους της εποχής εκείνης.

Σχέση με το πρόγραμμα Σπουδών

Επειδή το βασικό κείμενο συνοδεύουν σύνδεσμοι με πληροφοριακό υλικό για πρόσωπα και γεγονότα της εποχής, φωτογραφίες, εποπτικά χρονολόγια αλλά και εκπαιδευτικά κουίζ μπορεί ο διδάσκων να το χρησιμοποιήσει στη διδασκαλία μετά την ολοκλήρωση του 4ου κεφ. « Οι χρόνοι της Μακεδονικής Δυναστείας (867-1056)» στη Β Γυμνασίου, για να γνωρίσουν οι μαθητές εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, να απαντήσουν σε ερωτήσεις εν είδει παιχνιδιού.
Τρόπος πλοήγησης:
Στην αρχική σελίδα του προγράμματος επιλέγετε ελληνική έκδοση και μετά «Είσοδος». Στη νέα οθόνη που εμφανίζεται επιλέγετε με κλικ το επεισόδια που θέλετε.
Παρακολουθήστε την ιστορία του Θεόδωρου διαβάζοντας αρχικά το κείμενο που εμφανίζεται στην κεντρική σας οθόνη. Για να ξετυλίξετε όλο το κείμενο κάντε κλικ στα βέλη που βρίσκονται δεξιά του. Οι λέξεις που μέσα στο κείμενο επισημαίνονται με άλλο χρώμα παραπέμπουν σε επεξηγηματικά κείμενα, τα οποία εμφανίζονται πατώντας πάνω στη λέξη ή την επιλογή «ανακαλύπτω».
Στη βασική οθόνη του προγράμματος σας δίνονται στο αριστερό πλαίσιο οι ακόλουθες επιλογές: Πρόσβαση στα προηγούμενα επεισόδια (κάντε κλικ στο Ε), Παιχνίδια κι ένα διαφορετικό σε κάθε επεισόδιο διαγωνισμό (κάντε κλικ στο Π), στοιχεία για τους δημιουργούς του προγράμματος (κάντε κλικ στο Δ) Χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία του ήρωά μας (κάντε κλικ στο Χ), μια φόρμα επικοινωνίας με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τους δημιουργούς του προγράμματος για σχόλια και τυχόν απορίες.
Στο κάτω δεξί άκρο της οθόνης κάνοντας κλικ σε σχέδιο μαργαρίτας θα εμφανιστεί βίντεο με το ταξίδι του Θεόδωρου στο συγκεκριμένο επεισόδιο.
Πληροφορίες για το διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να βρείτε πατώντας την επιλογή «Παίζουμε».
Ενδεικτικός τρόπος ένταξής του στο μάθημα: Ολοκληρώνοντας το τέταρτο κεφάλαιο μπορεί να αφιερωθεί μια ώρα για να γνωρίσουν οι μαθητές τον καθημερινό τρόπο ζωής την εποχή εκείνη, αφού ήδη έχουν γνωρίσει τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους που τη διαμόρφωσαν.
Όλοι οι μαθητές θα βλέπουν, χωρισμένοι σε ομάδες, την ιστορία του μοναχού Θεόδωρου. Κάθε ομάδα όμως θα απαντά σε ερωτήσεις διαφορετικές τις οποίες θα συλλέγει από όλα τα επεισόδια της ιστορίας και θα αφορούν συγκεκριμένες δραστηριότητες ή εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής.
Π.χ. Μια ομάδα συλλέγει πληροφορίες σχετικές με την εκπαίδευση των παιδιών και το περιεχόμενο σπουδών που βρίσκει στο δεύτερο επεισόδιο, και μας δίνει πληροφορίες για τον τρόπο γνωριμίας, τα έθιμα γάμου κλπ. που συλλέγει από το τέταρτο και πέμπτο επεισόδιο. Μια άλλη διαβάζοντας το τέταρτο επεισόδιο μπορεί να αναφερθεί στη μετανάστευση κατοίκων αλλά και στον τρόπο που ταξίδευαν οι άνθρωποι όπως συνάγεται από το πρώτο επεισόδιο. Μια τρίτη από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού κατεβάζει την εικόνα της μονής του Οσίου Λουκά και προβληματίζεται για τον τρόπο χρονολόγησης των Βυζαντινών, πληροφορίες που αντλεί τόσο από το πρώτο όσο και από το τέταρτο επεισόδι
Το τελευταίο τέταρτο της διδακτικής ώρας κάθε ομάδα θα ανακοινώσει τις πληροφορίες που της ζητήθηκαν