Google docs**


Το μονο που χρειάζεται για ένα λογαριασμό στο Google Docs είναι ένα λογαριασμό Gmail. Τα αρχεία που δημιουργούνται είναι κείμενα, παρουσιάσεις, υπολογιστικά φύλλα (spreadsheets) και φόρμες. Επίσης μπορούμε να μεταφορτώσουμε (upload) αρχεία που έχουν δημιουργηθεί με το Microsoft Word, Microsoft Excel και αλλα παρόμοια προγράμματα όπως το Open Office. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Google Docs;
  • Αποθήκευση: Τα κείμενα αποθηκεύονται αυτόματα κάθε λίγα λεπτά, οπότε τέρμα στα χαμένα κείμενα.
  • Αναθεωρήσεις: Το Google Docs αποθηκεύει προηγούμενες αναθεωρήσεις (revisions) των αρχείων οπότε μπορείτε εάν αλλάξετε κάτι και το μετανιώσετε να πάτε πίσω μια προηγούμενη αναθεώρηση.
  • Κοινή Χρήση:. Το Google Docs επιτρέπει τη κοινή χρήση αρχείων. Ο χρήστης μπορεί απλά να επιλέξει τα άτομα που μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αρχείο που έχει δημιουργήσει. Τα άτομα αυτά μπορούν να είναι είτε συνεργάτες (να μπορούν να αλλάζουν τα αρχεία) είτε αναγνώστες. Επίσης υπάρχει η επιλογή το κείμενο να είναι ανοιχτό σε όλο το κόσμο.
  • Πρόσβαση από το κινητό: Η πρόσβαση γίνεται εύκολα από το browser του κινητού. Υπάρχουν ειδικές εκδόσεις για το iPhone και το Android.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο κειμένου, πατώντας το "Δημιουργία νέου" και επιλέγοντας "Έγγραφο".
Μας ανοίγει ο αντίστοιχος editor σε άλλη καρτέλα του browser και γράφουμε το κείμενό μας.
Μπορούμε να το Αποθηκεύσουμε.

Μπορούμε να επιλέξουμε Κοινή χρήση →Δημοσίευση στον Ιστό και στο παράθυρο που ανοίγει μας δίνεται ο σύνδεσμος του εγγράφου και ο κώδικας ενσωμάτωσης.

Η Google έχει προσθέσει τη δυνατότητα εισαγωγής αρχείων τύπου Word και Excel 2007, στο Google Docs

Συζήτηση
Με στόχο να κρατήσει τις συζητήσεις μέσα στα έγγραφα στα οποία αναφέρονται αντί να πραγματοποιούνται μέσω e-mail, η **Google** αναβάθμισε το μηχανισμό σχολιασμού των **Google** **Docs**. Πλέον ο σχολιασμός γίνεται σε πραγματικό χρόνο και οι απαντήσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο έγγραφο ακόμη κι όταν προέρχονται από e-mail.
Τα σχόλια εξακολουθούν να εμφανίζονται στην πλαϊνή μπάρα στα δεξιά του εγγράφου, αλλά αυτή τη φορά περιλαμβάνουν επιπλέον την φωτογραφία προφίλ του χρήστη που κάνει το σχόλιο, χρόνο αποστολής και δυνατότητα επεξεργασίας.
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο “@” ο χρήστης μπορεί να απευθύνει το λόγο σε κάποιον άλλο και να τον προσθέσει στη συζήτηση. Εκείνος τότε θα λάβει την πρόσκληση στο e-mail του και θα μπορεί να απαντήσει είτε πηγαίνοντας στο έγγραφο ή ακόμα και απευθείας μέσω e-mail.


Εισαγωγή αρχείων σε blog

Για να εισάγουμε αρχεία σε blog (στο blogger)κάνουμε χρήση του λογαριασμού Google που έχουμε. Επιλέγουμε Έγγραφα» και πάνω αριστερά κάνουμε κλικ στο upload (Μεταφόρτωση)
Επιλέγουμε πρώτα ποιο αρχείο θέλουμε να «ανεβάσουμε» από τον υπολογιστή μας και μετά αφού επιλέξουμε κάνουμε κλικ στο Start upload
Για να δούμε τον σύνδεσμο του αρχείου ανοίγουμε το αρχείο, κάνουμε κλικ στο Share (Κοινή χρήση) και μετά κάνουμε κλικ στο Get the link to share:


Δημιουργία QUIZ


Ο εκπαιδευτικός Χριστόφορος Παππάς, παρουσιάζει έναν πολύ εύκολο τρόπο να δημιουργήσουμε online tests για τους μαθητές μας.

Πολλοί εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν το Google Docs. Είναι μια εντελώς δωρεάν, online υπηρεσία η οποία προσφέρει Επεξεργασία κειμένου (word), Φύλλο εργασίας (spreadsheet), Παρουσιάση (presentation) και Φόρμες. Οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να επιμεληθούν έγγραφα online, την ώρα που συνεργάζονται με άλλους χρήστες (σύγχρονο e-learning). Επιπρόσθετα, το Google Docs μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία online διαγωνισμάτων για να αξιολογήσετε τους μαθητές σας.
Βήμα 1. Συνδεθείτε στο Google Docs
Για να ξεκινήσετε την δημιουργία ενός online διαγωνίσματος πρέπει πρώτα να συνδεθείτε στο Google Docs (http://docs.google.com/) με το Gmail λογαριαμό που έχετε.

Βήμα 2. Ξεκινήστε την δημιουργία του Quiz
1. Όταν συνδεθείτε στο Gmail λογαριασμό σας, κάντε κλικ στο “Documents” (έγραφα), στο “Δημιουργία Νέου” και μετά στο “Form” (φόρμα).
2. Ονομάστε το διαγώνισμα και γράφτε πληροφορίες για το διαγωνισμά σας. Το όνομα του διαγωνίσματος καθώς και οι πληροφορίες που θα δώσετε θα πρέπει να εξηγούν στους μαθητές σας τι είναι αυτό το διαγώνισμα, ή τι θα πρέπει οι μαθητές σας να γνωρίζουν για να συμμετέχουν σε αυτό το διαγώνισμα.

Βήμα 3. Προσθέστε τις ερωτήσεις
1. Προσθέστε κείμενο στην ερώτηση και επιλέξτε τον τύπο της ερώτησης. Να θυμάστε ότι οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι απο μερικές λέξεις έως μικρές φράσεις. Για να καταγράψετε ποιός μαθητής ολοκλήρωσε το διαγώνισμα καλό θα ήταν να ζητηθεί το όνομα του μαθητή ή ένας κωδικός. Αυτό θα έχεις ως αποτέλεσμα να έχετε δύο στήλες στο Φύλλο εργασίας (spreadsheet) μία με τα ονόματα και μια με τα αποτελέσματα του διαγωνίσματος.
Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από τη συμπλήρωση της φόρμας θα αποθηκευτούν σε ένα αρχείο λογιστικού φύλλου
2. Προσθέστε ερωτήσεις στο διαγώνισμά σας.
· Για να προσθέσετε μια νέα ερώτηση, κάντε κλίκ στο “Προσθήκη αντικειμένου” και επιλέξτε το τύπο της ερώτησης που θέλετε.
· Οι τύποι των ερωτήσεων είναι “Κείμενο”, “Κείμενο παραγράφου”, “Πολλαπλή επιλογή”, “Τετράγωνα επισήμανσης”, “Επιλέξτε από μια λίστα”, “Κλίμακα”, και “Πλέγμα”.
· Μετά την επεξεργασία των ερωτήσεων μην ξεχάσετε να πατήσετε το “Ολοκληρώθηκε”. Επίσης, μην ξεχάσετε να επιλέξετε το “Να γίνει υποχρεωτική αυτή η ερώτηση εάν θέλετε να είναι υποχρεωτική η απάντηση στην ερώτηση αυτή. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να είναι υποχρεωτική απλά πατήστε το “Ολοκληρώθηκε”.
Βήμα 4. Δείτε και Αποθηκεύεστε
Όταν ολοκληρώσετε τις ερωτήσεις μπορείτε να αποθηκεύσετε το διαγώνισμα. Σε περίπτωση που το κουμπί “Αποθήκευση”είναι ήδη γκρί σημαίνει ότι η Google αποθήκευσε αυτόματα το διαγώνισμα που μόλις ολοκληρώσατε
Όταν ολοκληρωθεί η δημιουργία της φόρμας επισημαίνουμε το σύνδεσμο που αναγράφεται στο μαύρο πλαίσιο στο κάτω μέρος της φόρμας όπου μπορoύμε να τη δούμε σε προβολή
Βήμα 5. Στείλτε τη Φόρμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τώρα μπορείτε να στείλετε το διαγώνισμά σας στους μαθητές σας απλά με το να επιλέξετε “Στείλτε τη Φόρμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομίου”. Οι μαθητές σας δεν χρειάζετε να έχουν Gmail account.